El pati que volem

  • Categoria de l'entrada:mediambient

El nostre projecte de renovació dels espais exteriors de l’escola es va iniciar gràcies a la motivació d’un sector ampli de la comunitat educativa (professors, pares, monitors i alumnes) per repensar el pati de l’escola Edumar. Comptem amb uns espais exteriors amplis amb moltes possibilitats educatives encara per explorar. Aquest projecte vol convertir el pati de l’escola en un espai exterior que fomenti l’aprenentatge experiencial, propiciant nous processos i relacions pedagògiques. Així va néixer la idea de crear un projecte amb el nom de “El pati que volem” i se sustenta en les idees següents:

  • El pati com a espai educatiu. L’aprenentatge no només succeeix a les aules, sinó que tots els espais de l’escola han de ser considerats espais educatius.
  • El projecte ha de respondre a un procés de co-creació i co-responsabilitat de tota la comunitat educativa: famílies, alumnes, mestres i monitoratge. L’anàlisi de l’espai, del joc dels infants i de les seves necessitats, la presa de decisions, la projecció dels canvis… ha de ser un procés realitzat entre tots/es.
  • Els canvis han de ser de cost zero o baix cost, viable i sostenible.
  • Els canvis i modificacions els han de fer els propis membres de la comunitat educativa.
  • Reflexionar sobre el paper i la presència de l’adult en aquest espai.
  • Reflexionar sobre les normes de convivència i límits.

 

Per tal d’iniciar el projecte de co-creació d“El pati que volem” vam crear amb una comissió motor formada per mestres, pares i monitoratge que s’ha estat reunint periòdicament durant tot aquest curs. En paral·lel, la veu dels alumnes s’ha recollit amb enquestes i dibuixos que es van realitzar a les tutories de totes les classes, per partir de les seves necessitats. La seva implicació es tornarà a recuperar aviat participant en la materialització de la transformació del pati.

Després d’una primera etapa en la qual s’han detectat necessitats i s’ha estudiat les característiques de l’espai i dels elements que es volen situar, ja tenim un primer projecte del pati que volem que podeu veure penjat des de fa uns dies al vestíbul de l’escola. Com haureu vist també, ara ha arribat l’hora d’obrir el projecte a la participació massiva! La participació de tota la comunitat educativa es fa imprescindible per fer realitat aquest projecte, i per això us convidem a tots formar-ne part!

En aquests moments estem creant sub-comissions associades a cada element o zona d’interès. Per exemple: sub-comissió del racó de fer cabanes, la de la zona de recolliment, la de la introducció del punt d’aigua, la de la cuineta, etc. Aquestes sub-comissions estaran integrades per membres de tots els sectors de la comunitat educativa, per tant la participació de les famílies és clau! Per això, a més de recollir els interessos dels pares i mares a la reunió del passat dia 4, us farem arribar un formulari per tal que tothom qui vulgui s’integri a la sub-comissió que més li agradi. Cada sub-comissió acabarà de concretar propostes, pressupostos, accions a realitzar, calendaris, etc.

Finalment tenim previst que la implementació dels diferents elements d’interès es faci en un o diversos dies de treball col·laboratiu, on participin pares, mestres, alumnes i altre personal de l’escola, en les que esperem que siguin unes jornades jardineres i de germanor 🙂

Us hi esperem a tots!

Aquí teniu la presentació que recull el procés de treball, els elements d’interès i mostra el projecte tal com es troba avui en dia:

[embeddoc url=”http://www.ampaedumar.com/wp-content/uploads/2017/04/2017-03-el-pati-que-volem.pdf” height=”650px” download=”all” text=”Descarregar”]